Gode råd til iværksætteri

Iværksætteri for dummies – 7 gode råd til iværksætteri

Hvad er iværksætteri spørger du måske dig selv?

Helt lavpraktisk, er en iværksætter en person som sætter sine ting og ideer i værk. Det essentielle i iværksætteri er at have viljen og gåpåmod, til at føre sin drømme ud i livet. Man skal have mod på at tage en risiko, idet 58% af de nyopstartede virksomheder ikke overlever de første 5 år. Iværksætteri er en benhård branche, og det vil kræve enormt meget tid og ofte mange ressourcer. Læs mere om gode råd til iværksætteri herunder.

Hvordan kommer man i gang som iværksætter?

Du har fået en god ide, som du gerne vil sætte i værk, men hvordan får man eksekveret bedst muligt? For at komme ordentligt i gang, og give din virksomhed de bedste forudsætninger, er det vigtigt at du har styr på visse ting. Vi har derfor udformet nogle gode råd til iværksætteren, så du kan lykkes med din virksomhed og bevæge dig mod en succesfuld forretning. 

1. Vælg dit arbejdsområde med omhu

Det er muligt at blive iværksætter indenfor næsten alle arbejdsområder, men dog kan visse brancher kræve en enorm startkapital, som f.eks. hos produktionsvirksomheder eller handelsvirksomheder med et stort varelager.

Det arbejdsområde du vælger for din virksomhed, har derfor stor betydning for overlevelsen. Du bør derfor vælge et relativt afgrænset område, da det kan være nemmere at bearbejde. Hvis du formår at opnå succes inden for dette område, kan man overveje at udvide området med anderledes produkter eller ydelser. Derudover vil det være vitalt for overlevelsen af din virksomhed, at iværksætteren virkelig er engageret og brænder for lige præcis dette område. Iværksætteri kræver enormt meget tid, og derfor er det vigtigt at være interesseret, for ikke at køre sig selv død. 

2. Skab en solid forretningsplan

Når der først er kommet styr på det ønskede arbejdsområde, er det yderst vigtigt at få struktureret din virksomhed, ved at opstille nogle helt konkrete mål og en plan for hvordan du vil opnå disse mål.  Når du skal til at opsætte dine mål for virksomheden, vil du gøre klogt i at anvende nogle såkaldte ”SMART” mål. Dette betyder at dine mål skal opfylde følgende kriterier:

– Specifikke

– Målbare

– Attraktive

– Realistiske

– Tidsbestemte

Når du har fået opstillet nogle relevante ”SMART” mål for din virksomhed, er det nødvendigt med en detaljeret plan for, hvordan du vil indfri disse mål. Det essentielle i en forretningsplan, er at guide dig selv til de vigtigste processer, men også for at få potentielle investorer eller partnere med på rejsen. En solid forretningsplan er derfor noget af det vigtigste, hvis du gerne vil lykkes med din virksomhed.  

3. Netværk

Et stærkt netværk vil altid være fordelagtigt, både i det private men også i erhvervsmæssige sammenhænge. For iværksætteren kan et godt netværk give kvalificeret arbejdskraft, partnere, sparring eller potentielle investorerne til din nyopstartede virksomhed. For at kunne skabe et stærkt netværk, kræver det at være synligt på de sociale medier. Der findes bl.a. flere iværksættergrupper på Facebook, hvor der kan være mulighed for sparring. LinkedIn er også et oplagt sted for iværksættere, og du bør derfor forsøge at være til stede på denne platform, hvis du gerne vil styrke dit netværk.

4. Sælg din ide bedste muligt

Have styr på det retoriske

Retorik er et ældgammelt begreb som stammer helt tilbage fra den græske filosof, Aristoteles, som grundlagde lærdommen om retorik. Retorikken er den dag i dag, et meget vigtigt emne som ofte benyttes i politik, religion og selvfølgelig markedsføring. Praktisk talt handler retorik om at kunne levere et tydeligt og overbevisende budskab. Hvis du f.eks. skal til et møde med en potentiel investor, vil man gøre sig klogt i at have styr på retorikken, hvis der skal en aftale i hus. For at opnå maksimal gennemslagskraft af din kommunikation og dine budskaber, bør du altid være opmærksom på disse 5 punkter:

– Afsender

– Modtager

– Emne

– Omstændighed

– Sprog

Unique Selling Point – Hvordan differentiere du dig fra konkurrenter?

I forlængelse af den retoriske del, handler det praktisk talt om at overbevise kunden eller investoren til at tro, at dit produkt er interessant og anderledes. Man bør derfor tage højde for USP, altså ”Unique Selling Point” for at fastlægge hvordan der kan differentieres fra eventuelle konkurrenter, og derved skabe værdi for kunden.

Når du først har fået styr på jeres Unique Selling Point, kan du begynde at undersøge markedet for det arbejdsområde du har fastlagt. Du bør eventuelt kigge på:

– Hvad tilbyder de nuværende produkter og løsninger?

– Hvordan kan dit produkt gøre noget anderledes, altså hvordan vil i differentiere jer fra konkurrenter?

– Hvilke huller kunne der være i markedet som dig og din virksom kan udfylde?

5. Valg af målgruppe

Jeres produkt vil sjældent kunne appellere til alle mennesker, og derfor er valget af målgruppe og kanaler en betydningsfuld strategisk beslutning for din virksomhed, da det er grundlaget for hele jeres markedsføringsindsats. Et segment kan forstås som en potentiel målgruppe. Først, når der er foretaget en analyse af segmenternes attraktivitet, og en beslutning er taget om valget af en målgruppe, skifter det pågældende segment betegnelse til målgruppe. Når der er blevet fastlagt en ønsket målgruppe, kan man i forlængelse af tidligere punkt, begynde at overveje hvordan man kan differentiere sig fra konkurrenterne. I kan bl.a. differentiere jer på følgende områder:

– Produkt (Holdbarhed, design, tilbehør eller funktion)

– Service (Leveringstid, installering eller uddannelse)

– Personale (Rådgivning, betjening eller medarbejdertrivsel)

– Image/brand (Miljøvenlighed, prestige eller elegance)

6. Fokus på stress

Som det er blevet nævnt tidligere, er iværksætteri benhårdt og resulter ofte i stress, depression eller blodpropper. Men hvad kan iværksætteren gøre for at undgå dette? Det hele handler om at finde en sund balance mellem din virksomhed og dit privatliv. At blive en succesfuld iværksætter handler ikke kun om at kunne arbejde 70 timer om ugen, men derimod finde sin egen grænse. I perioder kan det være nødvendigt at lægge flere timer i, men det vil ikke være holdbart på længere sigt.  Der findes masser af succes-cases med virksomheder, hvor stifterne i lange perioder ikke har arbejdet i døgndrift og alligevel er lykkedes. Du bør derfor være ekstra opmærksom på:

– Prioritér tid til de mennesker du holder af

– Dyrk motion

– Spis og drik varieret

– Få den nødvendige søvn (7-9 timer)

– Åben omkring dine følelser

Hold flere pauser (Vores hjerne kan kun holde intensivt fokus i 90 min, hold en kort pause herefter)

7. Fordele ved et kontorhotel

En kontorplads er en ideel løsning for iværksætteren, eller den mindre virksomhed. Med en kontorplads på Workspace, vil du få mulighed for at sidde med andre iværksættere og mindre virksomheder, hvilket vil give dig et arbejdsmiljø med mulighed for sparring og for at networke. Ved at vælge et kontorhotel får man samlet en række forskellige services og faciliteter, som stilles til rådighed for lejer. Det gør det nemt for virksomheder at koncentrere sig om kernen, nemlig sin virksomhed. På kontorhoteller, sørger udlejer typisk for rengøring, internetforbindelse, reception, telefonpasning, printfaciliteter, kantine og mødelokaler.

Læs også vores artikel som fortæller dig hvor meget kontorplads i egentligt har brug for